Geluid is overal om ons heen. Het is niet alleen een middel om te communiceren, maar ook een signaalgever voor bijvoorbeeld gevaar. Het horen van geluiden, of het nu een zachte stem, vrolijke muziek of een luid alarm is, is een complex proces dat diep verbonden is met onze hersenen en emoties. Voor kinderen kan geluid een enorme impact hebben op hun stemming, concentratie en welzijn.
Horen begint met het waarnemen van luchtdrukverschillen, die door het trommelvlies en de gehoorbeenketen naar het slakkenhuis in het binnenoor worden geleid. Daar worden deze trillingen omgezet in signalen, die vervolgens naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen vertalen deze signalen naar spraak, muziek, of andere geluiden. Hoewel dit proces normaal gesproken vlekkeloos verloopt, kunnen er op verschillende punten verstoringen optreden die ervoor zorgen dat geluiden anders worden waargenomen of verwerkt.
Overprikkeling en onderprikkeling door geluid
Voor sommige kinderen kan geluid een bron van overprikkeling zijn. Harde of onverwachte geluiden kunnen hen angstig maken, omdat hun hersenen reageren alsof ze worden bedreigd. Dit leidt tot stress en een verhoogd niveau van adrenaline. In drukke omgevingen, zoals een kermis of een vol klaslokaal, kan het voor deze kinderen lastig zijn om te focussen en gesprekken te volgen. Misschien gebruiken ze zelfs oordoppen om wat van de prikkels te blokkeren.
Aan de andere kant zijn er ook kinderen die juist onderprikkeld zijn als het op geluid aankomt. Ze reageren bijvoorbeeld niet wanneer hun naam wordt geroepen of missen mondelinge instructies. Dit kan ervoor zorgen dat het lijkt alsof ze niet luisteren, terwijl ze simpelweg niet genoeg auditieve prikkels binnenkrijgen. Deze kinderen zetten vaak de radio harder of zoeken zelf actief naar meer geluid om aan hun behoefte te voldoen.
Oefeningen om het gehoor te stimuleren
Een leuke manier om kinderen bewust te maken van hun gehoor, is door korte luisteroefeningen te doen. Probeer bijvoorbeeld eens een minuut stilte in de klas en vraag de kinderen daarna om op te schrijven of te vertellen welke geluiden ze hebben opgemerkt. Een andere leuke oefening is om verschillende materialen op tafel te leggen, de kinderen hun ogen te laten sluiten, en vervolgens geluiden te maken met de materialen. Kunnen ze raden wat het was? Voor een extra uitdaging kun je de materialen zelfs afdekken.
Horen en evenwicht: hoe geluid en balans samenwerken
Waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is dat ons evenwichtsorgaan zich naast het slakkenhuis in het binnenoor bevindt. Dit betekent dat onze balans en ons gehoor nauw met elkaar verbonden zijn. Als het evenwicht niet goed werkt, kan dit ook invloed hebben op hoe geluid wordt ervaren. Kinderen die moeite hebben met hun evenwicht, kunnen baat hebben bij materialen die hen helpen hun zintuigen beter te reguleren.
Bij Tenzie vind je verschillende producten die zowel het gehoor als het evenwicht van kinderen ondersteunen. Denk aan zachte massageballen of tangles, die kinderen in hun handen kunnen houden om hen te helpen zich beter te concentreren. Deze producten helpen bij het ontwikkelen van hun zintuigen en zorgen ervoor dat ze rustiger en meer in balans blijven.
Veel liefs,
Bianca, Elvira en Marco
Meer weten?
Volg ons voor meer tips en informatie over hoe je kinderen kunt helpen met hun gehoor en evenwicht. Ontdek onze producten op Tenzie en ontdek hoe je met kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken in het leven van je kind!